Over podologie

Wat doet een podoloog?

Een podoloog is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van klachten t.h.v. het bewegingsapparaat die ontstaan door een afwijkende statiek, een afwijkend stappatroon of een afwijkend looppatroon. Een podoloog kan ook mensen met een normale statiek, een normaal stappatroon en normaal looppatroon helpen indien er bijvoorbeeld sprake is van een hoge dagelijkse belasting (bvb bij personen die een hoog aantal kilometers lopen per week, of bij personen die voetbelastend werk doen). Een podoloog kan dan heel specifiek de overbelaste structuur ontlasten (druk- , trek-, en/of wrijvingskracht verminderen) door bepaalde correcties toe te voegen aan de zolen.

In de praktijk voer ik zelf enkel bovenstaand biomechanisch luik uit. Sommige podologen doen naast biomechanica ook instrumentele behandeling. Instrumentele behandeling is de behandeling van huid- en nagelklachten t.h.v. de voeten. Dit is bijvoorbeeld het verwijderen van eelt, het knippen van de nagels, het behandelen van ingegroeide nagels etc.

Wat heeft een podoloog gestudeerd?

De meeste podologen in Vlaanderen hebben de opleiding Bachelor in de podologie gevolgd op Arteveldehogeschool. Sommige podologen doen nadien nog een masteropleiding podologie. Dit is enkel mogelijk in het buitenland en men moet reeds een aantal jaar praktijk doen vooraleer men kan instappen in een masteropleiding.

Terug naar veelgestelde vragen